O nas

Serwujemy włoski styl życia – od kuchni

Trattoria VENEZIA to miejsce kulinarnie i architektonicznie inspirowane nie tylko samą Wenecją, ale i słoneczną Italią w pełnym tego słowa znaczeniu. Wenecja jako miasto zakochanych, zaraziła nas miłością do doskonałej kuchni i chęcią dzielenia się tą pasją z naszymi klientami. Oczarowała nas zapierającą dech w piersiach architekturą i stylem życia mieszkańców – począwszy od gościnności i radości, po włoski temperament oraz miłość do jedzenia. Trattoria VENEZIA powstała z połączenia tych wszystkich elementów, tworząc miejsce typowe dla tamtejszych okolic. Jest nam niezmiernie miło, że gości naszej restauracji możemy przenieść do malowniczej krainy jezior, gór, wspaniałej kuchni, aromatycznego wina i oliwy, gdzie czas płynie wolniej.

Dlaczego akurat kuchnia włoska?

Kuchnię prosto z Italii pokochaliśmy, z jednej strony za prostotę i naturalność, z drugiej za głębię smaków, ich unikatowość i różnorodność. Stworzone przez nas miejsce daje nam możliwość dzielenia się naszą fascynacją do tego co włoskie, zwłaszcza w obszarze kuchni i wręcz ceremonialnego podejścia do jedzenia. Tradycyjny włoski posiłek składa się bowiem z kilku części, które tworzą: przystawka (antipasti), pierwsze danie (primi piatti), danie główne (secondi piatti) oraz deser (dolci). Wszystkie posiłki spożywane są niespiesznie, a ich nieodłącznym elementem są głośne rozmowy, śmiech i ogromna dawka ekspresji.

Słodkie „nicnierobienie” we włoskim wydaniu

Dolce far niente to pojęcie, które idealnie odzwierciedla włoską mentalność i podejście do codziennego życia. Słodkiemu „nicnierobieniu” towarzyszy błogi relaks i przyjemność z tego, co jest „tu i teraz” – radość z jedzenia, spędzania czasu z bliskimi, po prostu radość z „bycia”. W naszej restauracji dzielimy się ideą dolce far niente, dając gościom miejsce, w którym mogą nie tylko doskonale zjeść, ale również oddać się chwili i zapomnieć o całym świecie. Przykładamy ogromną wagę do jakości składników, z których tworzymy nasze dania. Zawsze wybieramy najlepsze włoskie produkty, które pochodzą z małych, rodzinnych gospodarstw o wieloletniej tradycji. To z nich wydobywamy najlepszy smak, komponując proste i typowo włoskie dania. Gościom naszej restauracji oddajemy do dyspozycji klimatyczne przestrzenie i ponad 330 miejsc, włącznie z ogródkiem i dziedzińcem podczas sezonu letniego. W naszym sklepiku oferujemy produkty, których używamy do przyrządzania dań, tj.: świeże warzywa i owoce, sery, oliwy, i które pomogą w tworzeniu włoskich potraw we własnym domu!

300 miejsc w sezonie letnim
15 lat doświadczenia
3 stylowe, klimatyczne sale
+20 włoskich win w karcie